Størrelse og byråkratisering

september 6, 2010 at 11:09 am 1 kommentar

Erik Døving og jeg selv (Tord Høivik) har begynt å diskutere forholdet mellom byråkrati og institusjonsstørrelse.

Det er et nøkkeltema i UH-debatten, mener jeg. Innleggene står i halen til Diskusjon om fusjon på HiO-nettet. Hovedpoengene så langt (i mine øyne):

  • Erik: Empirisk forskning har at vist store institusjonar er mindre effektive.

  • Tord: Hvis størrelsen er så viktig, må vi prøve å finne HiOs optimale størrelse – og sørge for å stoppe der. HiOs stab har vokst med 14 prosent fra 2005 til 2009. Antall studenter har vokst med 31 prosent fra 2003 til 2010. Har vi kanskje passert optimum allerede- helt uavhengig av Akershus?
  • Erik: Forskning omtalt i Nifu-Step rapporten peikar i retning av ei utflating i rundt 11.000 studentar.
  • Tord: De ulike studiene spriker en del, men peker vel i retning av ti til femten tusen som det optimale platået. … Litteraturen tyder ikke på at en fusjon vil føre til betydelige stordriftsulemper, men HiO kan heller ikke regne med å spare penger ved fusjon.
  • Erik:  Empiri publisert av Jamtveit et al. viser at ved aukande storleik på institusjonen veks talet på administrativt tilsette meir enn talet på tilsette i undervisning/forskning. Dette er ein heilt klar indikasjon på stordriftsulemper drifting av organisasjonen. Stordriftsfordelar i undervisning er vanskeleg å få til dersom utdanningane er ulike/har lite overlapp (som i HiO-HiAks tilfelle).
  • Tord: Jeg har tatt en titt på DBH-tallene. HiO er fire ganger så stor som HiAk. UiO er mer enn dobbelt så stor som HiO. UiO lå langt bedre an enn begge «våre» høyskoler. Men det gjorde også høyskolene i Bergen og Trondheim. Jeg synes det er vanskelig å trekke noen sterke konklusjoner ut fra dette. En bredere analyse av alle høyskolene og universitetene ville kanskje gi noen indikasjoner. At UH-systemet som helhet blir mer byråkratisert, virker imidlertid sannsynlig. Prosent faglige stillinger i UH-sektoren har bare sunket helt ubetydelig fra 2005 til 2009 – fra 70,8 til 70,4%. Men det har skjedd en markant forskyving FRA drift- og vedlikehold TIL administrative stillinger.

Den aktuelle artikkelen er publisert under Open Access:

Fra professorvelde til byråkrati

Jeg synes den gir et godt utgangspunkt for en faglig rettet debatt om organisering av virksomheter i UH-sektoren. Analysen av utviklingen ved UiO fra 1960 til i dag er spesielt interessant:

Following the “fall of the dons” in the late 1960s and early 1970s (cf. Halsey, ref. 16), UoO and many other universities experienced a period of bureaucratization initially intended to democratize the universities (Gornitzka et al., ref. 1). This caused a sharp rise in the ratio of administrative to scientific staff. Similar trends were seen elsewhere.

Generelt tror jeg den rene skalaeffekten er av mindre betydning enn byråkratiseringstrenden. I HiO-HiAk-sammenheng er ikke størrelsen det avgjørende, men måten vi organiserer oss på. Kvantitativt kommer dette til uttrykk ved endringer i stillingsstrukturen innenfor det «ikke-faglige» personalet. Selv om størrelsen er konstant, blir byråkratiet styrket.

Kunnskapsledelse

Det er samtidig tydelig at det nye forvaltningssjiktet vil definere seg selv som fagpersoner i sin egen rett – ikke som støttepersonale for «de faglige». Alle er jo «akademikere» …

Min konklusjon blir: HiO har vokst mye siden år 2000 – og vil trolig fortsette å vokse. Det nytter ikke å kjempe mot byråkratisering uten å bygge en alternativ strategi for vår egen institusjon.

HiO forsøkte kvoteordninger for noen år siden. Forvalternes andel av årsverkene skulle holdes nede. Det fungerte dårlig. Det er kunnskapsarbeidets organisering de mange ulike interessene kjemper om. Den første oppgaven er å gjøre selve problemet mer synlig.

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Kostnader ved fusjoner Ny vevløsning

1 kommentar Add your own

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


HiO og HiAk

Hva koster det å slå sammen to høyskoler til et nytt universitet?

Blog Stats

  • 1 586 hits

%d bloggere like this: